Breda’s Most Wanted Graduation Showcase met At First, Grandview Avenue, MacSwordfish en Silence

september 28, 2016 by in category 1e editie, Blog tagged as with 0 and 0

Op donderdag 29 september 2016 vindt in de grote zaal van poppodium Mezz de Breda’s Most Wanted Graduation Showcase plaats, dit is de officiële afsluiting van deze eerste editie. Vier van de vijf geselecteerde bands uit deze eerste ronden treden op: At First, Grandview Avenue, MacSwordfish en Silence. Op 16 april 2015 hebben de vijf Bredase culturele instellingen Mezz, POB, Popcorner, Sound Dog en The Loads de handtekeningen onder het convenant gezet, waarna men van start is gegaan. Breda’s Most Wanted is er ter ondersteuning van de Bredase popmuziek talenten. In het traject 2015 – 2016 zijn de eerdergenoemde bands, maar ook The Last Barricades, aan de slag gegaan, en hebben via workshops en bandcoaching-sessies een slag weten te maken. Dit laten ze maar wat graag zien tijdens dit Breda’s Most Wanted Graduation Showcase in Mezz! Naast de vijf culturele instellingen hebben ook de locale podia van café De Bommel, De Bruine Pij, Het Hijgend Hert, Publieke Werken en De Speeltuin hun bijdrage aan het traject geleverd, en wordt het ondersteund door Dijkmans Muziek. Tevens kan Breda’s Most Wanted rekenen op de steun van De Kunstbalie, VSB Fonds en Prins Bernhard Cultuur Fonds. Ook start deze avond de tweede editie van Breda’s Most Wanted. Bands en muzikanten kunnen zich laten informeren over het traject en zich direct inschrijven. Er is een meet & greet met de muzikanten van afgelopen jaar, workshops van docenten, je kunt je demo voorleggen aan een panel en er zijn korte interviews. Selçuk Akinci, voormalig voorzitter Breda Barst en wethouder van Cultuur presenteert de avond. De zaal gaat om 19.30 uur open en zal om 20.30 uur aanvangen. Entree is geheel gratis.

At First

At First creëert een eenheid uit een mix van verschillende invloeden die variëren van Led Zeppelin tot Halestorm en van Rage Against The Machine tot aan Parkway Drive. Harde en rauwe Alternatieve Rock en Metal, gevuld met vuur en dynamiek. Hierdoor ontstaat op het podium een tsunami van geluid en energie die iedere zaal doet beven! De band is begin 2015 opgericht in Breda door zangeres Jamie Jochems en drumster Eva de Brouwer. De band bestaat verder uit bassist Barry Bressers, slaggitarist Davy Knobel en sologitarist Youri Valentijn. De naam At First slaat op de eerste ontmoeting van alle bandleden, waarbij de muzikale vonk gelijk oversloeg en nooit meer weg is gegaan. Het behalen van de tweede plek tijdens de 3e Bredase PopRock Bandwedstrijd bracht het vijftal in september 2015 naar de studio van A-Broad, waar ze hun demo onder de naam ‘The A-Broad Recording Session’ op hebben genomen. Hierdoor hebben ze in poppodia als Mezz te Breda en Gebouw-T te Bergen Op Zoom en festivals zoals HBO Intro Breda en Breda Barst gespeeld. Eind 2016 zullen ze weer de studio induiken om hun debuut ep op te nemen.

Grandview Avenue

Nog maar een jaar geleden kruisten de paden van vijf muzikanten, zangeres Sanne Mieloo, gitaristen Paul Krempel en Steven Schneijderberg, drummer Niels Deijkers en bassist Rogier van Besouw, waarna ze besloten te blijven hangen op Grandview Avenue. Een gemeenschappelijke voorliefde voor 80’s electro, pop, rock, freaky en heftig gemoduleerde soundscapes verbindt de bandleden met elkaar. Bij de eerste paar optredens kon het publiek al niet stil blijven staan, en tijdens Cultuurnacht Breda 2016 speelden ze de kleine zaal van poppodium Mezz al plat via het concept van silent disco en bijpassende visuals. Eerder dit jaar werd het debuutalbum The Game Is On uitgebracht, waarop de muziek van deze band zich beweegt tussen deephouse en rock. Hoopvolle dromen en donkere realiteit smelten samen tot goed meezingbare tracks, gedrenkt in een opzwepende mix van electro en stevige gitaren. De zeer energieke live shows, die Grandview Avenue inmiddels al op diverse podia en plaatsen in binnen- en buitenland heeft gegeven, zijn iedere keer opnieuw een unieke ervaring het publiek.

MacSwordfish

Rauw, persoonlijk en verrassend, dat is de muziek van MacSwordfish. De band bestaat uit zanger en gitarist Victor Wasser, gitarist Casper Heystee en drummer Mark van Reusel. Met inspiratiebronnen als The White Stripes, Triggerfinger en Band Of Skulls maakt dit trio op geheel eigen wijze eigenzinnige bluesrock. Gebonden door hun gezamenlijke liefde voor rauwe en oprechte muziek, spelen de heren inmiddels shows door heel het land. Van de grotere poppodia tot aan festivals en van kleine kroegen tot zelfs in chique theaters. De band is uniek vanwege het grote geluid dat de ze neerzet, met slechts drie man en zonder de ondersteuning van een basgitaar. Na het digitaal uitbrengen van de self-titled demo ep in 2011 begon het avontuur voor de band, wat leidde tot vele optredens. Ook was de band in 2012 één van de twee finalisten van de landelijke Red Bull Bedroom Jam wedstrijd. In 2014 werd de ep Instigator uitgebracht. De videoclip van het titelnummer is inmiddels meer dan 2500 keer bekeken op YouTube. 2015 stond vooral in het teken van het schrijven van nieuwe nummers, welke tijdens het zeer succesvolle optreden als officiële afsluiter van de 20e POBparade tot bloedens aan toe werden gespeeld en vol enthousiasme werden ontvangen door het massaal toegestroomde publiek. Inmiddels heeft de band zich in de Kytopia studio’s van Kyteman opgesloten, om op korte termijn met een nieuw album op de proppen te komen.

Silence

Al sinds de oprichting in 2011 zoekt de formatie Silence in de huidige wirwar van beschikbare stijlen en stromingen naar haar eigen geluid. Met het toetreden tot Breda’s Most Wanted heeft de band eindelijk de juiste richting gevonden, waarna er hard gewerkt is aan het concept waar Silence nu voor staat: The Silence Family. Gitarist Jan-Pieter Rooij vertolkt hierin de rol van man en vader van het gezin die zich min of meer gevangen voelt in zijn eigen bestaan. Toetsenist Stijn Rombouts is de jongste telg, die nog vol met dromen zit en zich niet druk hoeft te maken over wat er om hem heen gebeurd. Zangeres Daida Voorneman vertolkt de rol van de vrouw en moeder, die de vrolijkheid zelve is en niets liever wil dan het hebben van een one big happy family. Drummer Ruben van der Horst maakt het gezin compleet als de rebelse tiener zoon, waarbij een gouden toekomst aan de horizon gloort maar die zijn tijd liever verspilt aan foute vrienden met dito invloeden. Het geluid van de band laat zich omschrijven als progressive pop, en inspiratie wordt gehaald uit de muziek van onder andere The Beatles, Chopin, Nevermore, Floor Jansen, Beethoven, Joe Bonamassa en Fleetwood Mac. Als je altijd al opzoek bent geweest naar een mix van pop, rock, blues, metal en klassieke muziek, dan is Silence precies wat je zoekt!

The Last Barricades

Vol enthousiasme en goede moed werden de eerste stappen in het Breda’s Most Wanted traject gezet, maar al snel kwam de band tot de conclusie dat niet alle verwachtingen dezelfde waren. Met het vertrek van de zanger begon een lange zoektocht naar een nieuwe frontman, die uiteindelijk niet gevonden werd en daarmee het einde van dit muzikaal avontuur van de overige drie muzikanten inzetten.

www.bredasmostwanted.nl

www.atfirst-band.com

www.grandview-avenue.com

www.macswordfish.com

www.silenceofficial.com

www.debommel.nl

www.cafedebruinepij.nl

www.hijgendhert.nl

www.facebook.com/despeeltuin

at_first_by_bastiaan_reiters_2016www.dijkmansmuziek.nl